Københavns Karneval

Københavns Karneval afholdes hvert år i pinsen i København. Københavns Karneval har i mange år været en af Københavns store kulturelle begivenheder der med flere dages folkefest og imponerende parade gennem byen, hvert år byder på et stort og varieret udbyd af musik, glæde og oplevelser.

 

Historien om Københavns Karneval

Pinsekarnevallet i København blev første gang afholdt i 1982 af foreningen Karneval i Maj (KIM) under temaet “Gaden er scenen, og du er gøgleren”.

Foreningen Karneval i Maj, blev startet af den herboende engelske kunstmaler John Little i 1981. Han havde oplevet karnevallet i Vestindien og var imponeret over den livsglæde og fantasi, som karnevallet udstrålede. I Danmark styrede John Little foreningen KIM fra sit lille kontor i Krystalgade, hvor han rejste penge, lavede PR og startede lokale karnevalsgrupper, hvorfra der blev undervist i samba. For at reklamere for det første karneval i 1982, blev der arrangeret små parader til fodboldkamp i Idrætsparken og rundt om i de københavnske gader. Den første karnevalsplakat blev udført af billedkunstneren Anni Hedvard.

Et godt pinse-vejr sikrede det første karneval succes, med flere deltagere end de forventede 200.000. København var dog efterladt med en stor regning til oprydningen efter de mange knuste flasker, der var blevet brugt til at slå rytmen med. Året efter blev i stedet indkøbt store mængder billige rytmeinstrumenter i Brasilien. Karnevallet kæmpede løbende med en trængt økonomi og måtte efter pinsen i 1993 dreje nøglen om, på grund af underskud.


Nye arrangører

I 1994 blev Landsforeningen Karneval i København (KIK) dannet. En paraplyorganisation for sambaskoler, karnevalsgrupper, sceneorkestre, gøglertrupper og andre grupper og foreninger. Alle nogen som beskæftigede sig med folkekultur i Danmark. KIK stod for at arrangere karnevallet i København fra 1994 og indtil 2007.

Landsforeningen Karneval i København måtte i 2008 opgive at arrangere endnu et karneval. Længe så det ikke ud til, at København i 2008 ville få sit pinse-karneval, men de københavnske sambaskoler indgik i et samarbejde og hyrede en gruppe, til at drive karnevallet. Et vellykket karneval i 2008, skabte optimisme i karnevalsmiljøet og for at sikre kontinuitet i afholdelsen af de årlige karneval i København, besluttede man efterfølgende at stifte Fonden Copenhagen Carnival. Denne forening har sidenhen været en del af afholdelsen af Københavns karneval, under navnet Copenhagen Carnival.

 

Børnekarnevallet

I begyndelsen holdt børnekarnevallet til i Kongens Have 2. pinsedag, efter selve karnevallet. Senere hen fik børnene deres eget børneområde til karnevallet i Fælledparken, lige som det elektroniske karneval i 2008 blev en integreret del af pinse-karnevallet. Meningen var at brede genrene af musik og oplevelser til mange flere.